Huskyns beteende

post thumb
Huskyns Beteende
kirjoittanut Allan/ 14 Jan 2020

Huskyns beteende

Som med andra hundraser har den sibiriska huskyn ett distinkt beteende som skiljer den från andra hundar. Denna artikel kommer att ge en generell överblick av hur hunden beter sig generellt och i mänsklig närvaro.

Flockhund

Den sibiriska huskyn är en flockhund och beter sig således därefter. Därför behöver också hunden en ägare som är den tydliga ledaren i flocken. Det gör också att träning är enklare och hunden kommer respektera en som ägare. Dock kan det hända att hunden provar gränserna för ens position som ledare över flocken, samt tar kontroll i vissa hänseenden. Om det händer är det viktiga att inte låta hundarna fortsätta bestämma, utan att man fortsätter vara tydlig att visa vem som är flockledaren genom att sätta upp regler som är klara, koncisa och tydliga.

Exempel på åtgärder för att hålla huskyn i schack

En av de viktigaste åtgärder man kan göra som ägare är att göra att hunden får vänta på ägarens tillåtelse att börja äta. Således kommer hunden att se ägaren som innehavare av värdefulla resurser så som mat, godis och leksaker, vilket gör att den också kommer lyda.

Eftersom hunden är mycket aktiv och energisk är det viktiga att hålla den i god form och låta den leka. Det är också bra att kunna gå långa promenader eller ta med den till hundparker. Gör man inte detta är det vanligt att hunden blir destruktiv och uttråkad och kanske förstör soffor eller gräver upp blommor i trädgården.

De skäller inte

Generellt är att huskyn inte skäller överhuvudtaget. Dock genom att vara nära besläktade med vargen ylar de ofta istället, vilket kan vara frustrerande för grannar. Om de således inte är tränade i att inte yla kan de vara svåra att ha som hund i lägenhet bland annat.

Huskyn är dock ett fantastiskt djur att ha i familjer genom att de är snälla och kramgoa. Dock är de värdelösa som vakthundar då de inte är speciellt misstänksamma mot främlingar. Huvudsakligen är de således väldigt snälla mot människor.