Sibirisk Hund

Den arbetsvilliga och vänliga polarhunden

Den arbetsvilliga och vänliga polarhunden

Den som en gång har haft en sibirisk hund skaffar i regel en igen. En sibirisk slädhund är en lojal och arbetsvillig kompis men som kräver mycket motion och mental stimulans. Det är alltså ingen hund för personer som inte har en aktiv livsstil eller gillar att spendera mycket tid utomhus. Polarhundar är inte heller särskilt lämpade för ett liv i lägenhet eftersom de är framavlade för att klara att vistas i kyla under längre perioder. En slädhund mår som allra bäst när den får arbeta, till exempel med att dra en släde.

En siberian husky behöver alltså arbeta och motioneras mycket för att må bra. Får inte hunden tillräckligt med motion kan den börja hitta på saker själv för att aktivera sig, till exempel tugga på saker.

Vad är skillnaden mellan en alaskan husky och sibirisk husky?

Det är vanligt att man säger husky om både sibirisk husky och alaskan husky men det är inte en korrekt. Den sistnämnda räknas officiellt som en blandras. En sibirisk hund räknas däremot som en ras och har en stambok.

Huskyn som har fått sitt namn efter Alaska är främst framavlad för att ha bra slädhundsegenskaper, det vill säga orka dra slädar långa distanser och i ett förhållandevis högt tempo. Av den anledningen läggs det mindre vikt vid färg, svansens utseende, öronställning och andra attribut kopplade till utseende.

Sibirisk hund - en ättling till den ryska hundrasen tjukotskaja jesdovaja

Sibirisk hund - en ättling till den ryska hundrasen tjukotskaja jesdovaja

Ursprunget till sibirisk hund kommer från den lantrashund som tjuktjerna i östra Sibirien använde för jakt, renvallning och transport. Tjuktjerna bedrev en relativt organiserad avel av huskies då alla hanhundar utom ledarhundarna kastrerades. Hundarna levde nära sina ägare som använde dem som värmekälla under de kalla vinternätterna.

Vi på sajten Bergtuvas har lång erfarenhet av att föda upp hundar och vill fortsätta det avelsarbete som tjuktjerna påbörjade. Vår målsättning är friska och mentalt stabila hundar som kan bli en bra familjemedlem i en friluftsintresserad familj eller en bra arbetskompis till någon som vill ägna sig åt slädkörning.

Vad ska du tänka innan du skaffar hund?

Vad ska du tänka innan du skaffar hund?

Oavsett vilken hundras du funderar på att skaffa är det viktigt att du tar reda på så mycket som möjligt om rasen. En sibirisk slädhund kräver mycket motion och träning, det räcker inte med några korta promenader runt kvarteret. Om du inte är beredd att investera ett par timmar varje dag åt att motionera och träna en hund, ska du satsa på en annan ras.

Om du har förutsättningarna som krävs för att skaffa en sibirisk hund kommer du att få en vän för livet. Rasen är i första hand avlad för att dra slädar men det går lika bra att använda den till att träna och tävla i draghundsport nordisk stil med lina. Det är bara att investera i ett par skikes och längdskidor och sedan kontakta närmsta klubb för att börja träna.