Bergtuvas

Husky

Experter på huskies

Vill du veta mer om huskyn som hundras eller söker du en sibirisk husky uppfödare? Vi på Bergtuvas samlar all information du behöver i ämnet. Rasklubben för Siberian Husky i Sverige heter SPHK – Svenska Polarhundsklubben. Klubben är medlem i Svenska Kennelklubben som en specialhundklubb. Om du är intresserad av att införskaffa en sibirisk husky, en alaskan malamute, en samojedhund eller en grönlandshund är SPHK en utmärkt utgångspunkt. Klubben verkar för att bevara sunda och rastypiska polarhundar i Sverige och man förmedlar kontakter till uppfödare av ovan nämnda raser.

Vi kan inte nog understryka vikten av att införskaffa en husky från en seriös uppfödare. Rasen har kommit att öka i popularitet och det finns gott om oseriösa aktörer.

Fördelar med att köpa en husky hos en seriös uppfödare

För att veta om en uppfödare är seriös eller inte kan du som sagt kontakta rasklubben eller Svenska Kennelklubben. Siberian husky klubben, en klubb inom ramen för Polarhundsklubben har uppdaterad information om valpkullar.

Fördelarna med att köpa en valp hos en seriös uppfödare är många. Det handlar framförallt om tryggheten i att få hem en hund som är vaccinerad, chippad och som stannat tillräcklight länge med sin mamma. En bra uppfödare avlar endast på friska individer med ett bra temperament.

Bergtuvas - var kan man vända sig om man misstänker hundsmuggling?

Om du söker efter en husky till salu och stöter på en annons där du misstänker att det rör sig om hundsmuggling bör du kontakta tullen eller polisen. Smuggling av valpar är ett växande problem som vi på Bergtuvas vill stoppa.

Om du ser en annons med en sibirisk hund där priset är lågt eller där säljaren inte låter dig se valpens föräldrar bör du vara på din vakt. Utländska hundar ska ha pass eller en valpdispens. Det är inte bara oetiskt att köpa en smuggelhund utan även olagligt, även om du handlat i god tro.

Husky

Varför är valpar dyra?

En sibirisk husky uppfödare brukar inte bli rik på sin verksamhet. Att få avelshundar bedömda, röntga höfter och kontrollera ögon kostar mycket pengar. Dessutom lägger en seriös uppgödare ut stora belopp på bra foder och material som värmelampor. Seriös uppfödning är ett slitsamt yrke där det är svårt att ta semester, det är med andra ord inte en business utan det rör sig snarare om en passion.

Vi på Bergtuvas får ofta frågan om varför valpar är relativt dyra. Precis som vi just konstaterade ligger svaret i att uppfödning är kostsamt. Meritering, parningsavgifter och registrering är endast några av de utgifter som uppfödaren handskas med. En husky lever förhoppningsvis i 12-15 år och är en kompis du kommer ha mycket glädje av.