Fysiska egenskaper

post thumb
Avelshistoria
kirjoittanut Allan/ 24 Nov 2020

Fysiska egenskaper

Precis som alla andra hundraser i världen har huskyn en specifik avelshistoria. Således kommer denna artikel syfta till att återge en grundläggande överblick över hur huskyn kom att bli den hund som den blivit idag.

De första hundarna i Nordamerika

De första hundarna som kom till Nordmamerika kom för cirka 12000 år sedan. Dock kom inte hundarna att användas av människan förrän för cirka 4500 år sedan genom inuitbefolkningen ”Paleo” och ”Thule” vilka båda har sitt ursprung i Sibirien. Den sibiriska huskyn kom först till Alaska 1908 för att användas inom slädracing då hundarna var mycket tåliga och härdade för det tuffa klimatet.

Kan ha kommit tidigare än så

Men enligt studier visar det att huskyns ursprung kan ha funnits i Nordamerika redan tidigare än så. Detta då forskare i Fairbank, Alaska, hittat ben från en typ av hund med kort huvud likt huskyns. Dessa separerades från ben som var mer likt det av en varg, vilka ha distinkta kännetecken som ett längre huvud exempelvis.

År 2015 släpptes ytterligare en studie om de genetiska markörerna för den sibiriska huskyn och den hundrasen malamute från Alaska som har mycket liknande genetiska drag och tydliga kopplingar till Sibirien. Till skillnad från den kanadensiska eskimåhunden och den grönländska har således malamute och huskyn distinkta genetiska drag i jämförelse med de förstnämnda. Genom att den sibiriskahHuskyn togs till Nordamerika ledde det också till att hundrasen ”Alaskan Husky” avlades fram. Det gjordes genom att den sibiriska huskyn parade sig med hundraser som redan fanns i Nordamerika, men också med hundraser som togs från Europa.

Genetiska liknelser

Nästan alla hundar som har genetiska drag som är nära den grå vargen har liknande färg som dessa. Men vad som kännetecknar den sibiriska huskyn är att den har genetiska drag som liknar det av den numera utrotade tajmyrvargen från Norra Asien. Dessa vargar levde huvudsakligen på höga höjder och i arktiska förhållanden.