För de flesta burfåglar är fågelgrit oumbärligt för en sund matsmältning. Fågelns mage består av två delar: Körtelmagen, där de hela kornen spjälkas enzymatiskt, samt muskelmagen, där de spjälkade kornen mals till fina, smältbara beståndsdelar med hjälp av små stenar som fungerar som malstenar. Stenarna i grit ersätter tänderna hos fåglar med en tvådelad mage. Har fågeln ingen möjlighet att inta grit, kan detta leda till svåra matsmältningsbesvär. Varför är grit livsnödvändigt för mina fåglar? Maggrus (grit) är små kantiga stenar som har till uppgift att krossa frön i fågelns mage (muskelmagen), så grit möjliggör en artriktig matsmältning. Eftersom maggruset avsöndras tillsammans med annan näring, måste fågeln alltid ha grit tillgängligt. Musselkalk (ostronskal) är en viktig leverantör av kalcium, som främjar ett starkt skelett och fasta äggskal. Träkol (aktivt kol) hjälper till att absorbera toxiner och reglera magsyran, och stödjer på så sätt matsmältningen.