Slädhundar – allt om dragsport

post thumb
Slädhundar
kirjoittanut Allan/ 14 Feb 2022

Slädhundar – allt om dragsport

Det var länge sedan man åkte hund och släde istället för snöskoter. Hundar tränades och avlades i generationer för att bli starka, tåliga och samarbetsvilliga och civilisationen var lika beroende av dem då som vi idag är av bilar. Olika slädhundar används idag för andra sorters arbete eller som familjehundar. Arbetsviljan är medfödd och oavsett om det är släde, pulka eller en liten vagn tycker de att det är lika roligt.

Den mest kända slädhunden

En av de mest kända släddragande hundraserna är siberian husky. Det är en sibirisk hund som känns igen på sin tydliga teckning, ljusa ögonfärg och vargliknande kroppsbyggnad och päls. Pälsen är extremt tjock för att klara ett liv utomhus på de nordliga breddgrader och varierar från helt vit till svart. Det är dock med sin blyertsgrå teckning och ljusblå ögon de gjort sig mest kända. Som slädhundar är de formidabla och kan arbete mycket bra enskilt, i par eller i grupp.

Dagens dragsport utförs av Svenska Kennelklubben och innan hunden kan delta i dragtävlingar måste den, bortsett från ID-märkning och vaccinering, ha klarat både mentalt- och lydnadsprov. Vid test talar man antingen om pulka, då hunden drar pulkan och föraren åker skidor, eller om linkörning, där pulkan är fäst vid midjan på föraren.

Andra typer av slädhundar

Dragprov utförs oftast i tävlingsform och man tävlar då alla hundraser tillsammans eller i indelningar beroende på ras. Bortsett från siberian husky tävlar dobermann och stående fågelhundar i separata grupper tillika övriga renrasiga hundar. Förarna delas också in i dam och herr grupper. Finns möjlighet tävlar även veteraner, barn och ungdomar i egna grupper. Förare ska vara väl insatta i svenska såväl som International Federation of Sledgedog Sports (IFSS) regler. Varje pulka väger lika mycket så att alla tävlar på lika villkor.

Självklart ska all skidutrustning var utan taggar och spetsar som på något sätt skulle kunna skada hunden. Dragprov och slädtävlingar är ett roligt sätt att komma ut i naturen för hela familjen oavsett vem som är förare. Kanske är det mamma som spelar på Topptipset och pappa som kan åka långfärdsskidor? Om inte annat ett annorlunda sätt att umgås med sin hund.

Hundar mår bra att delaktighet och arbete

Slädhundar älskar att arbeta och vara till lags. Att ha en plats i gruppen och en meningsfull uppgift gör hundar väl. Att lyfta, dra och vägleda kommer naturligt. Har man en ung hund kan det vara väl värt att läsa på lite, så man inte ovetandes disciplinerar bort visst naturligt beteende som man vill ha nytta av senare. Självförtroende och nyfikenhet är viktiga egenskaper för unghunden för att bli en god ledare.

Riktigt lydiga hundar kan ofta också vara till hjälp för handikappade eller synskadade. Visst tar det lite träning och disciplin att lära både sig själv och hunden, men slutresultat slår alltid den tid det tagit.