Siberian Husky valp – allt du behöver veta

post thumb
Husky Valp
kirjoittanut Allan/ 12 Jan 2022

Siberian Husky valp – allt du behöver veta

En Siberian Husky valp är en av de vackraste hundvalparna i världen. Med sin unika ögonfärg och enastående päls är det en dröm för många hundägare att en dag ha sin egen Husky. I kombination med sitt utseende är hundrasen dessutom känd för sin kärleksfulla personlighet och sitt glada humör. Hunden kräver en hel del motion och ofta rekommenderas köpare att vara erfarna hundägare eller ha mycket fritid.

Hundrasens historia

Om du går i tankar om att köpa en Siberian Husky valp kan det vara intressant att veta lite om rasens historia. Rasen sibirisk hund användes ursprungligen av nomadfolket Tjutjekerna för att dra släde, valla renar och hjälpa till vid jakt. Rasen avlades sedan vidare i början av 1900-talet när en rysk pälshandlare tog med dessa hundar till en slädhundstävling i Alaska. Hunden växte i popularitet och blev en etablerad ras i USA på 1930-talet.

På grund av sin bakgrund som både jakthund och slädhund har rasen egenskaper som atletisk, energisk och aktiv. Den har också kvar sina jaktinstinkter vilket innebär att om du har andra husdjur som exempelvis en katt kan det bli svårare att att äga en Siberian Husky. Andra hundar fungerar dock vanligtvis utmärkt!

Siberian Husky valp – både krävande och givande

Att äga en Siberian Husky är krävande. Det är en flockhund som är i ständigt behov av sällskap och kan inte lämnas ensam under allt för långa perioder. Det är en social hund som kommer bra överens med såväl barn som andra hundar och för dig som hundägare blir därför den största utmaningen att ge hunden tillräcklig mängd motion och sällskap. Motion är bra för oss människor och bör inte ses som ett hinder, se istället din hund som en positiv påminnelse om daglig motion!

Om du gillar att ligga hemma och titta på fotboll och spela på Stryktipset så kan denna hundras bli en spännande utmaning. En vanlig tumregel består av att hunden behöver minst två timmars motion om dagen. Antingen i koppel eller i ett inhägnat område där den kan springa fritt, detta eftersom hunden älskar att springa fritt och utan inhägnad kan springa bort sig.

Träning och Foder

En Siberian Husky valp är en utmanande hund att träna. Trots att hunden har hög intelligens kan det bli svårt med träning på grund av att den har en hög självständighet. Under tiden för träning kan hunden mycket väl hitta på egna projekt! Därför är det viktigt att i träningen ha stort fokus på belöningar för att ge positiv förstärkning till önskvärt beteende.

Hunden behöver en kost som är välbalanserad och bör få mat minst två gånger om dagen. Hur stor din hund är och hur aktiv den är är spelar roll i mängden foder som krävs.