Hur mycket äter en husky valp?

post thumb
Husky Valp
kirjoittanut Allan/ 21 May 2021

Hur mycket äter en husky valp?

Precis som alla andra valpar måste en husky valp få en väl avvägd mängd föda. Valpen får inte äta för mycket, eftersom den då blir överviktig och belastar lederna som inte är färdigutvecklade, och den får inte äta för lite eftersom den då inte kommer att utvecklas och växa som den ska. Det är också av yttersta vikt att valpen får ett foder som är avsett för valpar.

En husky valp skiljer sig inte mycket från en bebis. Den måste äta flera små mål mat om dagen och det är viktigt att valpen får mat på regelbundna tider för att den ska må bra.

Beräkna mat till en husky

Hur gör du då för att beräkna maten till en valp, unghund eller vuxen hund? I regel finns det en tabell på foderpåsen där det går att utläsa vilken mängd mat hunden ska ha i förhållande till valpens eller hundens vikt.

Det är viktigt att du varken under- eller överdoserar maten, utan följer måttangivelserna i tabellen. En valp gör av med mycket energi och behöver äta ett näringsrikt foder för att utvecklas och växa upp till en frisk hund.

Välj rätt mat till din husky valp

Det kan vara svårt att veta vilket foder du ska välja till din nya familjemedlem. Du kan ta följande punkter till din hjälp:

• Fortsätt med samma foder som uppfödaren har haft
• Om du byter foder måste du göra det successivt och blanda fodersorterna
• Satsa på ett helfoder, anpassat efter valpens ålder, från en känd tillverkare

Undvik hastiga foderbyten

När du får hem din husky valp kan det vara frestande att ge den ett foder som du själv har valt. Ett foderbyte är fullt möjligt att göra, men det måste ske långsamt så att valpens mage vänjer sig vid den nya maten.

Vi rekommenderar alltid valpköpare att använda samma foder som uppfödaren gör till att börja med för att undvika att valpen mår dåligt. När du byter foder börjar du med att blanda i lite av det nya fodret i det gamla och sedan ökar du successivt mängden av det nya fodret. Processen tar minst två veckor.