Fysiska egenskaper

post thumb
Fysiska Egenskaper
kirjoittanut Allan/ 09 Jul 2020

Fysiska egenskaper

Den sibiriska huskyn har som andra hundar specifika fysiska särdrag vilka gör att man lätt kan känna igen den. I denna artikel kommer de huvudsakliga fysiska egenskaperna och särdragen att gås igenom.

Pälsen

Huskyns päls är huvudsakligen tjockare än andra hundrasers och den har två lager: ett tjock och fluffigt underlager och ett tjock och mer strävt överlager. Det skyddar således hundar mot den tuffa arktiska vintern, men det reflekterar också värme under sommaren. Således kan hunden stå emot temperaturer på 50-60 minusgrader. På grund av de tjocka pälsarna krävs det också att man som ägare ständigt kammar hunden.

Huskyns päls kommer i flera olika färger och mönster, oftast har de vita tassar och ben, fläckar i ansiktet och på svansen. De vanligaste färgerna är huvudsakligen svart och vit, men en ovanligare variant finns också vilken har kopparfärgad, vit eller grå päls.

Ögonen

En huskys ögon känns igen genom att vara stora och oftast ha isblå eller brun iris. De är i proportion till kroppen normalstora och placerade på ett sätt så att de kan få en bred översyn.

Nos

Nosen på den sibiriska huskyn är varken platt eller lång, utan något däremellan. Den är huvudsakligen svart på grå hundar, ljusare på svarta hundar och mer rödliknande på de kopparfärgare hundarna.

Svans

Huskyns svans har precis som resten av kroppen en tjock päls. Hundarna snurrar ofta ihop svansen för att kunna hålla den mot näsan när de ligger ner för att kunna ge extra värme. Huvudsakligen hålls den dock i lugnt läge när hunden är avslappnad.

Storlek

Hundens storlek beror på om det är en hane eller hona. Hanarna är generellt sett 53-61 cm långa och väger 20-28 kilo. Honorna är mindre och är 51-56 cm och väger cirka 16-23 kilo. Således är det en relativt stor skillnad på om man äger en hona eller hane.